КНДР изстреля втора междуконтинентална балистична ракета

Централната севернокорейска телевизия излъчи днес кадри от изстрелването на междуконтинентална балистична ракета “Хвасон-14”, предаде ТАСС, като се позова на Японската радиотелевизионна корпорация.

Ракетата, предназначена за “максимална дистанция”, е летяла 47 минути и 12 секунди, достигайки максимална височина от 3724,9 километра, обяви Пхенян. Изминалата е 998 километра, успешно потвърждавайки обхвата си, допълват севернокорейските власти.

Изстрелването на “Хвасон-14” севернокорейците определиха като “сурово предупреждение” към САЩ, предаде Reuters, позовавайки се на Корейската централна телеграфна агенция.

Според японския премиер Шиндзо Абе ракетата е паднала във водите на ексклузивната японска икономическа зона. Тази сутрин Абе свика заседание на японския Национален съвет за сигурността, съобщава Nikkei Asian Review.

Според експерти изстреляната вчера ракета може да удари Лос Анджелис и други американски градове.

В отговор администрацията на американския президент Доналд Тръмп заяви, че всички опции са на масата, предаде CNN. САЩ ще “вземат всички необходими мерки”, за да защитят както себе си, така и съюзниците си в региона, включително Япония и Република Корея. Той определи действията на КНДР като “безразсъдни и опасни”. Тези изпитания още повече изолират КНДР, отслабват икономиката й и подтискат народа й, заяви Тръмп. Държавният секретар Рекс Тилерсън подчерта, че ако други страни или техните компании помогнат на КНДР, те също ще бъдат наказани. Това се отнася най-вече за Китай.

Китай също осъди теста за ракетите, но призова “всички заинтересовани страни” да упражняват сдържаност “и да избягват засилването на напрежението”, предаде ВВС.

Министърът на националната отбрана на Република Корея генерал Хан Мин-ку заяви, че в отговор Сеул ще подготви “независими мерки” за ограничаване на ядрената заплаха от страна на Севера възможно най-скоро.

На 4 юли Пхенян изпита друга междуконтинентална балистична ракета.