Европейската комисия откри процедура за нарушение срещу Полша

ЕК дава на Полша срок от един месец, за да отговори на тази процедура, която може да доведе до финансови санкции, предадоха световните агенции.

След мащабни протести в страната, на 25 юли президентът Анджей Дуда подписа приетия на 12 юли от парламента закон, който дава на министъра на правосъдието правомощия да назначава и уволнява председателите на общите съдилища. Текстът на закона бе обнародван в Държавния вестник вчера.

Дуда обаче наложи вето на два други спорни закона за съдебната реформа – закона за Върховния съд и за Националния съвет на магистратурата – породили вълна от протести в Полша и предизвикали критики от страна на международната общност.

Според Брюксел тази реформа съдържа дискриминационни мерки като различната възраст за пенсиониране на мъжете и жените съдии, съответно 65 и 60 години.

ЕК не одобрява мярката, даваща на правосъдния министър правото да удължава мандата на съдиите, достигнали пенсионна възраст, да уволнява и назначава председателите на съдилищата.

“Новите правила позволяват на министъра на правосъдието да упражнява влияние над отделните съдии чрез неясните критерии за удължаване на техните мандати, с което се подкопава принципът за несменяемост на съдиите”, посочи ЕК, цитирана от Ройтерс.