Японският министър на отбраната Томоми Инада подаде оставка

Нейното място, по съвместителство, зае настоящият външен министър, Фумио Касида, съобщи ТАСС.

По-рано днес, 28 юли, Инада проведе прес-конференция, на която обяви, че решението й е обвързано със ситуацията, която възникна във връзка с отчетите за дейността на японските миротворци в Южен Судан. “Реших да подам оставка, за да поема отговорност за ситуацията.”, заяви Инада.

Скандалът избухна след като в Министерството на отбраната постъпи искане да бъдат разкрити отчети за дейността на японските военни от Силите за самоотбрана, които участват в мироопазваща мисия в Южен Судан. Първоначално японското МО заяви, че исканите отчети са унищожени, но впоследствие стана ясно, че те все още са налични. Това породи съмнение, че ведомството се опитва да прикрие информация във връзка с дейността на японските миротворци.

В създалата се ситуация, Томоми Инада, допълнително си навлече критиката на опозицията, тъй като по време на изборите за законодателно събрание в Токио, тя публично подкрепи кандидат от управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), като заяви, че Силите за самоотбрана стоят зад него. Това даде повод на опозицията да поиска нейната оставка.

“Казаното от нея излиза от границите на здравия разум, тя е длъжна веднага да си подаде оставката.”, каза в сряда, 26 юли, лидерът на Демократическата партия, Мурата Ренхьо.

Японският министър-председател, Шндзо Абе, се извини няколко пъти пред журналисти за решението на Инада. “Бих искал да поднеса извиненията си на японския народ, за това, че един член на правителството беше принуден да подаде оставка.”, заяви той.

Оставката идва в момент, когато правителството на страната губи подкрепа на избирателите. Според данни, които медиите в япония наскоро оповестиха, през последните три месеца рейтингът на правителството е спаднал с повече от 20%.

По информаия на японската информационна агенция Kyodo, външният министър на япония, Фумио Касида, временно ще изпълнява и длъжността военен министър. Предполага се, че това ще продължи до 3-ти август, когато се очаква премиерът Шиндзо Абе да направи промени в кабинета, като замени непопулярните министри.