Сенатът на САЩ одобри санкциите срещу Русия, Иран и КНДР

Законопроектът бе одобрен с 98 срещу 2 гласа и чака подписа на президента Доналд Тръмп, съобщи Reuters.

В текста е предвидено Тръмп по-трудно да може да налага вето на вече въведени санкции. В случай че той реши едностранно да облекчава вече въведени санкции, няма да може да го направи без разрешението на Конгреса. Санкциите срещу Русия са наказание за намесата й в президентската кампания в САЩ през 2016 г. и за военната й агресия.

Законопроектът предизвика безпокойство в ЕС, тъй като може да доведе до глоби за компании, участващи в руски проекти.

Кремъл многократно заяви, че ще официализира решението си в отговор на новите санкции едва след появата на финалната версия на закона на САЩ. Президентът Владимир Путин обаче е категоричен, че санкциите срещу Русия са незаконни от гледна точка на международното право и са в нарушение на принципите на международната търговия и правилата на Световната търговска организация.

По време на пресконференция, след разговори с финландския президент Саули Нийнистьо, Путин все пак коментира ситуацията пред руски и чуждестранни журналисти. Според него приемането на новите антируски санкции от САЩ е ясен опит да се използва геополитическото предимство в състезанието, “с утежняващи вината обстоятелства и със специален цинизъм”, цитиран ТАСС. По думите му Съединените щати искат да гарантират своите икономически интереси за сметка на съюзниците си. Тази практика е неприемлива, тя разрушава международните отношения и международното право, допълни Путин. И как ще реагират другите страни на законодателството на САЩ зависи от степента на техния суверенитет и тяхната да защитават собствените си национални интереси, посочи още той.

Руският лидер изрази увереността си в нормализиране на руско-американските отношения, които, по думите му, сега се жертват в политическата борба между президента на САЩ Доналд Тръмп и неговите конкуренти. Той обаче подчерта, че макар и дълго Русия да проявява търпение, не може да търпи безкрайно някои грубости и ще трябва да им отговори.