Турция сменя 30 свои дипломати

Хасан Улусой

В София идва Хасан Улусой, който ще заеме мястото на досегашния посланик на южната ни съседка Сюлейман Гьокче, съобщават Hürriyet Daily News и Анадолската агенция.

Сюлейман Гьокче ще бъде назначен в Гватемала.

Роденият през 1966 г. Улсой е дипломат от кариерата, бил е посланик в Нигер, а освен това е бил изпращан в Нигерия, Иран, Швейцария и Съвета на Европа. Експерт е в областта на човешките права и международната сигурност.

Сред новите посланици има немалко политически назначения.

Мерве Кавакчъ, която стана известна с това, че през 1999 г. бе изгонена от парламентарната зала и не й бе позволено да положи клетва като депутатка заради това, че носи забрадка, сега става посланик на Република Турция в Куала Лумпур, Малайзия. Това става възможно, след като бе възстановено отнетото й турско гражданство.

За посланик в Токио ще бъде назначен Мурат Мерджан, бивш депутат и един от основателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието, а за постоянен представител на ООН във Виена – Ахмет Мухтар Гюн.

Мустафа Юрдакул бе назначен за посланик в Исламабад, Огузхан Ертугрул – в Кабул, Левент Гурукку – в Брюксел, Акиф Октай – в Будапеща и Серен Язан – в Тбилиси.