ЕС е готов да реагира на новите санкции на САЩ към Русия

Европейският съюз не е доволен от приетия закон, който засяга „интересите му в областта на енергийната безопасност“ и затова общността е приела решение да е в готовност да действа в рамките на няколко дни, ако нейните съображения „не бъдат взети под внимание“.

„Принципът „Първо Америка“ не може да означава, че Европа е последна. ЕС използва всички дипломатически канали, за да изрази своето недоволство от този закон“, каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Законопроектът предвижда наказателни мерки срещу компании, включително европейски, свързани с развитието, поддръжката, модернизацията и ремонта на руските тръбопроводи за износ на енергийни суровини.

Освен важния за Европа “Северен поток 2”, санкциите ще засегнат още няколко енергийни проекта, в които участват европейски компании, посочва онлайн изданието EurActiv.com. Става въпрос за Baltic Liquiefied Natural Gas – проекта за завод за производство на втечнен газ във Финския залив на Shell и Газпром, газопроводъа „Син поток“ на Eni и Газпром, тръбопровода СРС на Shell, Eni и Роснефт, „Северен поток 1“, в който участват няколко европейски компании и Газпром, проекта Сахалин-2 на Shell и Газпром, проекта Шах-Дениз и Южнокавгазкия газопровод на ВР и Лукойл и разработването на находището Зохр, което е проект на ВР, Eni и Роснефт.

Компании, които работят с Иран и Северна Корея, също ще попаднат под удара на санкциите.

Американските сенатори са се споразумели да приемат закона до края на седмицата, предаде Reuters.Пакетът санкции беше приет от Палатата на представителите. Ако той събере и подкрепа в Сената, това ще позволи да бъде избегнато вето от президента Доналд Тръмп.

Сегашната администрация на САЩ вече даде своята подкрепа за продължаване на санкциите срещу Русия и ще работи с Конгреса в тази посока, посочи вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, в интервю за Fox News. Той обаче не даде директен отговор на въпроса дали Доналд Тръмп ще подпише законопроекта.

Приетият в САЩ нов закон за антируски санкции вече работи в полза на Русия. Този закон е не само антируски и антитръмповски, но е и антиевропейски, коментира „Взгляд“. Европа няма да се подчини на американския диктат… САЩ преминаха всички граници на приличието и Европа е разгневена, пише още руското издание.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков преди дни заяви, че “Руската федерация е крайно негативно настроена към продължаването на санкционната реторика на САЩ”, която счита за контрапродуктивна, но подчерта, че Кремъл ще излезе с официална позиция, когато решението за новите санкциите стане закон.