Русия показва най-мощната подводница в света

Най-голямата и мощна подводница в света “Дмитрий Донской” пристигна в Санкт Петербург във Финския залив за участие в парада на руския военноморски флот на 30 юли, съобщи РИА Новости.

Подводницата е дълга 172 м, широка 23.3 м и висока 26 м. Скоростта на движение е 27 възела (50 км/ч.) на максимална дълбочина от 400 м.

“Дмитрий Донской” е от проекта 941УМ “Акула” и по класификацията на НАТО е ракетоносец от клас “Тайфун”. Подводницата е въоръжена с 22 балистични ракети “Булава” с по 6 хиперзвукови ядрени бойни глави.

Подводницата е произведена през 1980 г. и реконструирана основно през 2002 г. Кръстена е на основателя на Москва княз Дмитрий Донской.

Заедно с нея в парада ще участва и тежкият атомен ракетен крайцер “Петър Великий” с дължина 250 м, широчина 30 м и височина колкото седеметажна сграда.

Двете съоръжения ще бъдат кулминацията в края на парада в залива. Те преминаха през четири морета и заобиколиха половин Европа, за да стигнат до Санкт Петербург.

“Навскякъде, откъдето преминавахме, бяхме обект на внимание и централна новина в информационните емисии” – коментира командирът на групата за информационно осведомяване на “Петър Великий” Вячеслав Шулга. “Свикнали сме на подобно внимание, защото нашият крайцер е доказал своето превъзходство и появата му предизвиква зашеметяващ ефект.” – добави той.

В парада ще участват също така фрегатата “Адмирал Макаров”, корветата “Стойкий”, ракетният кораб “Серпухов”, антидиверсионни и патрулни катери, самолетоносачът Адмирал Кузнецов и др. Общо 40 бойни кораба и още толкова самолети и хеликоптери.