Разговори в Брюксел за членството на Турция в ЕС

Кандидатурата на Анкара за членство в Общността бе сред основните теми на срещата на високо равнище в Брюксел между представители на Европейския съюз и Турция.

Разговорите се водят след като президентът Реджеп Тайип Ердоган имаше серия “плодотворни” срещи с лидерите на ЕС през месец май, отбелязва Анадолската агенция.

Европейският съюз разкритикува силно Турция заради проведеното от нея разследване във връзка с опита за преврат от миналата година, посочвайки, че няма да има прогрес в кандидатурата на страната да се присъедини към Съюза, ако тя не прекрати с нарушенията в човешките права, предаде Reuters.

По време на среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу европейският комисар по преговорите за разширяване Йоханес Хан заяви, че трябва да види „преобръщане на тенденцията към авторитаризъм“.

Чавушоглу подчерта, че диалогът между Брюксел и Анкара трябва да продължи, въпреки някои неуспехи в разговорите досега, пише вестник Daily Sabah. Говорейки на пресконференция, последвала разговорите на високо ниво в белгийската столица, Чавушоглу обаче отбеляза, че непризнаването на ФЕТО от ЕС като терористична група означава, че всяка стъпка от турското правителство ще бъде третирана от Брюксел като нарушение на закона.

Междувременно обаче, извън срещата в Брюксел, президентът Ердоган говори, че западните държави не трябва да очакват Турция да следва инструкциите им повече. „Западът иска Турция да изпълнява исканията им без въпроси. Съжалявам, че им го казвам, но тази Турция не съществува повече“, заяви Ердоган, цитиран от Russia Today.

Срещата в Брюксел бе описана от присъстващият върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини като конструктивна и открита, но двете страни влязоха в спор дали новите преговорни глави трябва да бъдат отворени.

Разговорите в белгийската столица се водят на фона на призива на Австрия за замразяване на преговорния процес за членство на Турция в ЕС.

В интервю за германския вестник “Frankfurter Allgemeine Zeitung” канцлерът на Австрия Кристиан Керн заяви, че “пълноправното членство на Анкара в ЕС е категорично немислимо”. “Що е отнася до разширяване обхвата на Митническия съюз; това е възможно, но единствено ако Турция изпълни категоричните правила за строга правова държава, добави Керн.

Федерика Могерини обаче подчерта, че „очевидно Турция е, и остава кандидат-членка“ на ЕС. „Много от нашите колеги предпочитат да се фокусират на червените линии. Аз предпочитам да се фокусирам на общите неща, които имаме“, каза тя.