Правителствата на България и Македония одобриха проекта за договора за добросъседство и сътрудничество

Договорът трябва да бъде подписан на 2 август в Македония, по време на честванията на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

“Това са усилия на поредица от правителства, започващи от 2008 година… Това дава възможност да гледаме заедно напред в общото бъдеще, да имаме възможност да свържем икономиките си“, коментира от Тирана българският заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е на Балканска обиколка.

Подписването на договора е “израз на желанието на Република България да изгради добросъседски отношения, основани на европейските ценности. Осезаеми резултати след подписването на договора ще бъдат: сътрудничеството в двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по транс-гранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни”, посочват във връзка с приетите текстове от правителствената пресслужба.

Правителството взе решение, с която се определя, че министър-председателят Зоран Заев ще подпише Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България. В тази връзка ще бъде представена допълнителна информация за обществеността, уточняват от Скопие.

Опозицията в Македония прие с резерви документа, тъй като според депутатите в него се дава предимство на българската страна. Час след гласуването на договора в македонския парламент, темата стана централна за всички местни издания..

Македонският президент Георги Иванов се намеси за първи път в казуса, за да подкрепи исканията на ВМРО-ДПМНЕ за неговото публично обсъждане преди подписването. Държавният глава настоя да се зачитат националните интереси на Македония.

Договорът за добросъседство между България и Македония е крачка напред в перспективите на нашите граждани, увери македонският премиер Зоран Заев.

Българското правителство одобри също и текстовете за изграждане на железопътна връзка с Македония, за проучване на възможността за изграждане на газова връзка между двете страни, както и меморандум за разбирателство в областта на транспорта, който предвижда доизграждане на железопътната връзка по направлението София – Перник – Радомир – македонска граница до 2027 г. Македония, от своя страна, се ангажира да изгради жп направлението Крива паланка – Деве баир – българска граница до края на 2025 г.

МВнР публикува пълния текст на проекта за договор за добросъседство между България и Македония.