Протестите в Полша продължават

Снощи пред президентския дворец във Варшава отново се събраха протестиращи, които поискаха и трето вето – над закона за обикновените съдилища. Друг протест имаше пред Върховния съд, предадоха световните агенции.

Президентът на Полша обаче днес подписа приетия от управляващата партия закон, който дава на министъра на правосъдието правомощия да назначава и уволнява председателите на общите съдилища в страната. Законът засяга дейността на обикновените местни съдилища, посочва ТАСС.

Полското правителство категорично, че ще продължи оспорваната реформа на съдебната система въпреки ветото на два от трите закона, наложено от президента Анджей Дуда, и протестите в страната и в някои други европейски градове.

“Няма да се поддадем на натиск от улицата и от чужбина”, заяви снощи по телевизията министър-председателката Беата Шидло. Съдиите, заподозрени в корупция, “трябва да си отидат”; на уличените в корупция, “които днес са недосегаеми”, трябва да бъдат наложени дисциплинарни мерки; и накрая, хората трябва да си възвърнат контрола над съдилищата, обоснова се Шидло.

Премиерът и президентът остават твърдо на позициите си и след проведения вчера разговор заедно с председатели на двете камари на парламента.

Полският президент Анджей Дуда няма да промени решението си за вето върху двата спорни закона, ограничаващи независимостта на съдебната власт, а управляващата партия – от промените, които иска да въведе в Полша.

Дуда не е сляп и глух за протестите в цялата страна и решението му се основава на консултации и на задълбочен анализ на фактите, каза говорител на президентството.
Решението за вето на президента бе критикувано от управляващата партия “Право и справедливост”, но подкрепено от представителите на Върховния съд.