Тръмп подкрепя новите санкции срещу Русия

“Подкрепяме законопроекта и ще продължим да работим със Сената и Камарата на представителите, за да задействаме санкциите срещу Русия”, коментира новият прессекретар на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Reuters.

Вчера лидерите на републиканците и демократите в американския Конгрес постигнаха споразумение за приемането на законодателство, което да позволи налагането на нови санкции срещу Руската федерация в отговор на вероятната й намеса в американската предизборна кампания.

Новата законодателство също така трябва да ограничи възможността на президента Доналд Тръмп да вдига каквито и да било санкции срещу Москва.

Мерките, предвидени от законопроекта, включват забрана на американски граждани и компании да работят като партньори или доставчици за всеки шистов, дълбоководен и арктичен петролен проект по света, в който руска компания има някакъв дял (независимо от размера). Новото законодателство може да попречи на американски компании да развиват дори проекти, в които руска компания не е партньор, а има дял в необходимата инфраструктура. Освен това той забранява на американските компании да подкрепят или да улесняват “изграждането, модернизирането или поправянето на енергийни руски тръбопроводи”.

Руската федерация е крайно негативно настроена към продължаването на санкционната реторика на САЩ и я счита за контрапродуктивна, защото нанася щети не само на двустранните отношения, но и на интересите на трети страни, коментира пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Лидери на Европейския съюз (ЕС) също изразиха недоволството си от новото законодателство заради потенциалното усложняване на сделката по “Северен поток 2” и призоваха САЩ да съгласува действията си с останалите държави членки на Г-7.

По-рано този месец външните министри на Германия и Австрия разкритикуваха плана на САЩ за одобряване на законопроекта. Петролният бизнес също изяви недоволството си.