Президентът на Полша връща в парламента два от трите законопроекта за съдебна реформа

Анджей Дуда налага вето върху текстовете, касаещи Върховния съд и Националния съвет на магистратурата (полския висш съдебен съвет), и ги връща обратно в Сейма, предадоха световните агенции.

“Законът за Върховния съд не засилва чувството за справедливост у обществото”, каза Дуда и допълни, че този закон, както и законът за Националния съвет на магистратурата трябва да бъдат променени.

Изявлението на президента беше излъчвано по държавната телевизия на Полша, предаде ВВС. Дуда потвърди, че разработва свой собствен законопроект за съдебна реформа.

През уикенда президентът е провел редица срещи с юристи, а днес ще се срещне и с председателя на Върховния съд на Полша, съобщи ТАСС.

Опозицията приветства новината за ветото и призова за продължителен натиск върху правителството, допълва The New York Times.

След изявлението на Анджей Дуда курсът на полската злота се покачи спрямо еврото, тъй като инвеститори казаха, че решението на президента намалява рисковете от политическа криза в Полша, отбелязва Ройтерс.

Заради спорните закони Европейската комисия заплаши да преустанови правото на гласуване на Полша.

Няколко хиляди души протестираха в цялата страна в последните дни срещу реформите, които според тях подчиняват съдебната система на политическата власт. Протестиращите призоваха държавния грава да наложи вето, тъй като според тях с действията на управляващата партия “Право и справедливост” са посегателство срещу демократичните устои на страната. Те обвиняват партийния лидер Ярослав Качински, че се държи авторитарно, за да се укрепи на власт.