Започна съдебният процес срещу журналисти от опозиционния турски вестник “Джумхуриет”

Снимка: AFP/Hürriyet Daily News

17 души бяха изправени пред съда в Истанбул за тежки престъпления, съобщава Hürriyet Daily News.

Обвиненията включват “членство във въоръжена терористична организация” и “подпомагане на въоръжена терористична организация”, за които наказанията са до 43 години затвор.

Според журналистите, това е политически процес и целта му е да бъде повалена една от последните независими медии в страната. Колумнистът Кадри Гюрсел заяви, че обвиненията за връзки с ФЕТО са безпочвени, а директорът на изданието – разследващият журналист Ахмет Шък, също отрече редакцията да е имала връзка с каквито и да било терористични организации и нарече процесът “законно убийство”.

Депутати, журналисти, правозащитници и много граждани се събраха пред съда м знак на протест срещу задържането и обвинението на журналистите.

Стартирането на процеса подчертава неотложната необходимост от защита на журналистиката и подобряване на свободата на медиите в Турция, заяви Харлем Десир, представител на ОССЕ по свободата на медиите. Той призова Турция да оттегли обвиненията, да освободи арестуваните журналисти и да започне медийна реформа.