Албанската демократическа партия преизбра лидера си Лулзим Баша

Баша получи повече от 90% от гласовете на членовете на Демократическата партия, независимо че тя претърпя сериозна загуба на последните избори, предаде Albanian Daily News. Опонентът му Едуард Селами призна поражение.

Оповестените днес резултати показаха, че 43-годишният Баша е спечелил убедителна победа за втори четиригодишен мандат при гласуването в събота. Баша се ангажира да доведе партията си на власт на следващите избори, като се съсредоточи върху изкореняването на корупцията, борбата с трафика на наркотици, намаляването на данъците и по-голям икономически растеж, отбелязва Washington Post.

Изборите в Албания в края на миналия месец преминаха изненадващо гладко и спокойно и при рекордно ниска избирателна активност. Чуждите медии отбелязаха това като забележително с оглед на дългогодишните вътрешнополитически препирни и продължилия седмици наред преди вота опозиционен бойкот на парламента, който бе прекратен само благодарение на натиска и посредничеството на ЕС и Американския държавен департамент. Лидерите на двете основни партии – Еди Рама и Лулзим Баша – се договориха да бъде съставено надпартийно преходно правителство, в което опозицията получи един вицепремиерски пост и четири важни министерства. Според експерти за победената опозиция сега е важно бързо да започне да води съдържателна и силна политика в парламента.

И социалисти, и на демократи са за политическа ориентация на Албания към ЕС и Запада. Посланичката на ЕС в Албания Романа Влахути каза, че Брюксел ще оценява страната най-вече по това дали ще осъществи гласуваната още миналото лято съдебна реформа.