Мащабни протести в Полша срещу правосъдната реформа

Депутатите във варшавския парламент одобриха спорната реформа на съдебната система, която поставя под въпрос независимостта на правосъдието в страната, предадоха световните агенции.

Горната камара на полския парламент – Сенатът, доминиран от консерваторите, одобри промените въпреки предупрежденията на ЕС, призивите на Вашингтон и масовите улични протести, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Законопроектът, приет в сряда от долната камара, беше подкрепен от 55-има сенатори срещу 23 гласа против. Двама сенатори се въздържаха. По време на дебатите, които продължиха 15 часа, хиляди демонстранти протестираха из цялата страна срещу засилващия се политически контрол над Върховния съд.

За да влезе в сила, текстът трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда. Той обаче отказа да подпише законодателното предложение на кабинета на Беата Шидло и предложи свой законопроект.

През последните дни хиляди излязоха на протести в големите градове на страната. Те обвиняват правителството, че иска да разшири влиянието си за назначаване на съдиите. Според опозицията правителствените реформи биха лишили съдиите в страната от независимост и подкопават демокрацията.

Законопроектът предизвика критики и от страна на ЕС. Вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс предупреди, че не е изключено Брюксел да образува производство срещу Варшава на основание чл. 7 от Договора за ЕС, предвиждащ отмяната на право й на глас заради “тежко и продължително нарушаване” на европейските ценности.

В подкрепа на Полша унгарският министър на външните работи Петер Сиярто призовава Европейската комисия да не прекрачва правомощията си, да не се меси във вътрешните дела на Полша и да не “действа като политическо тяло”. “Стоим редом с Полша”, посочи той.