Истанбулски съд върна в ареста четирима правозащитници

Активистите от “Амнести интернешънъл” бяха задържани на 5 юли и освободени на 18 юли. Прокуратурата обаче отхвърли освобождаването им, а съдът потвърди решението й.

Според обвинението заподозрените планирали провокативни събития, предназначени да предизвикат вълнения в цяла Турция, подобни на протестите през 2013 г. в парка Гези, предаде Анадолската агенция.

По-рано през седмицата властите решиха да оставят в ареста част от другите задържани – германският гражданин Щойтнер, шведът Али Гарави и турската шефка на международната организация Идил Есер.

Задържането на Щойтнер предизвика напрежение с Германия. Берлин заплаши Анкара с икономически санкции. В отговор турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи заяви, че всички германски инвестиции в Турция са сто процента гарантирани от правителството, държавата и закона. По думите му кризата в отношенията между двете страни е временна и призова Германия да се въздържа от думи, които биха нанесли трайна вреда на икономиките, съобщава Hürriyet Daily News.

Зейбекчи отрече Анкара да е предоставяла на Берлин списък с компании, свързани с опита за преврат миналото лято. По-рано германският вестник “The Die Zeit” писа, че турските власти са предали списък с 68 германски компании, заподозрени във връзки с Фетулах Гюлен.

Вчера министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм също категорично отхвърли тези твърдения.

ЕС подкрепи Германия. “Мисля, че сме показали голямо търпение с Турция, но изглежда, че не се оценява.” – коментира днес комисарят по разширяването Йоханес Хан пред немския ежедневник Die Welt, цитиран от турския Hürriyet Daily News. Хан посочи, че от 15 юли 2016 година Анкара се отдалечава все повече от европейските стандарти.

Междувременно германският министър на външните работи Зигмар Габриел се обърна към турските граждани, живеещи в Германия, с отворено писмо на немски и турски език, публикувано в Bild, в което казва, че колкото и да са трудни политическите отношения между Германия и Турция, едно е ясно – гражданите от турски произход в Германия, принадлежат на Германия, независимо дали имате германски паспорт или не, предаде DW.