Македония и България постигнаха компромис, при който и двете страни са еднакво доволни и недоволни

Това заяви македонският външен министър Никола Димитров в четвъртък вечерта, предаде македонският телевизия НОВА.

Думите на Димитров потвърждават казаното от българския министър на външните работи Екатерина Захариева, която в интервю за bTV заяви, че преговорите между България и Македония са приключили и текстът на договора е финализиран.

Димитров отбеляза, че никога от независимостта на Македония през 1991 година досега, не е имало толкова видима активност в парламента, както и на опозицията. Той припомни конституционната процедура, според която, след преговорите, преговарящият екип съгласува текста и го представя на правителството, което едва когато го подпише става договор, който отива за ратификация в парламента.

Относно обвиненията от страна на опозицията, че преговорите с България са непрозрачни и съдържанието на Договора за добросъседство между двете страни е неясен, външният министър Никола Димитров каза, че това е лицемерие и подчерта, че договорът е обсъждан и текстът му е добре познат на опозицията, тъй като те преговаряха за него 5-6 години.

“Нуждата от този договор е резултат от лошите отношения, които имахме с България. Не искам да обвинявам никой, но е факт, че заради лошите отношения дойде и нуждата да има договор за приятелство“, подчерта македонският външен министър.

По думите му, документът няма да бъде изненада, когато се подпише, дори и за тези, които са преговаряли шест години, нито за обществеността.

„Държавен интерес на Македония е да направи от България приятел по един достоен начин“, заключи Никола Димитров.