Президентът Радев: България трябва да говори с един глас

България трябва да има една външна политика и тя трябва да бъде ясно дефинирана, заяви президентът Румен Радев на традиционната годишна среща на посланиците на България, която се провежда от 19 до 21 юли в София.

„Един от най-важните фактори за успех във външната ни политика сте именно вие – посланиците. Ще държа посланиците да бъдат хора с доказан професионализъм, с опит, с ерудиция и с изключително положително отношение и мотивация за работа за България“, обърна се президента към дипломатите

Държавният глава вижда проблем в механизма за изработване за единни национални позиции – “колкото играчи имаме на международната сцена, толкова външни политики”, посочи той и допълни: “Трябва заедно, с водещата роля на МВнР и вашата експертиза, да разработим ефективни процедури как тази политика да се изработва и споделя между Министерски съвет, Народното събрание и президентската институция“.

Румен Радев подкрепи приоритетите на страната ни за председателство на Съвета на ЕС, като ги определи като ясни, добре структурирани и амбициозни. “Трябва да покажем, че България може да бъде лидер и да управлява процесите в ЕС, тогава ще дойдат ползите – на по-късен етап, когато отношението към България бъде друго“, заяви президентът.

Българският президент призова Европа за единна политика по отношение на мигрантите. „Ние трябва да обединим усилията си за изработването на специално отношение към нас, защото охраната на външните граници на ЕС не може да бъде ангажимент само на тези държави“, категоричен беше Румен Радев.

В изказването си пред дипломатите държавният глава говори и за НАТО, като посочи, че вече е заявил, че достигането на 2 процента от БВП за отбрана, е важен, но не достатъчен критерий за изграждане на отбранителни и издържащи способности. “Не може да разглеждаме само количество, но и качество. България изостава драстично. Ако правителството не вземе мерки навреме, да придвижи проектите за модернизация, ние ще се окажем наистина на опашката на НАТО по отношение на достигане на тези два процента”, посочи Радев. Ние трябва да развиваме и собствен отбранителен капацитет, който да се вписва в цялата тази колективна система за сигурност и отбрана, добави той.

Пред дипломатите Румен Радев коментира още енергийната сигурност , еврозоната, Шенген, бъдещето на ЕС, мигрантската криза, кохезионната политика, САЩ, Русия, акто и за активизиране на отношенията с постигащите бързо икономическо развитие държави от Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка и Близкия Изток.