Нова дипломатическа криза в отношенията между Берлин и Анкара

Германското външно министерство призова турския посланик във връзка с ареста на германския правозащитник Петер Щойтнер в Истанбул, заедно с други активисти за правата на човека, предадоха световните агенции.

Според външния министър Зигмар Габриел тази мярка на турските власти е непропорционална и не съответства на законите. Габриел смята, че арестът е бил предварително планиран.

Турското външно министерство обвини Шефер, че “пряко се намесва в съдебната система на страната. Турският съд остави в ареста задържаните активисти за предполагаемото подпомагане тероризма и връзки с Фехтулах Гюлен.

В дипломатическите кръгове в Берлин все повече се затвърждава убеждението, че турските власти арестуват граждани на Германия, за да ги използват като заложници, пише Die Welt. Според изданието, това е с цел Анкара да принуди ФРГ да й предаде турските граждани, получили убежище в Германия след неуспешния опит за преврат.

Турция заподозря и водещи германски компании в подкрепа на тероризма, съобщи Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Властите в Германия издадоха препоръки за пътуване в Турция. Министър Габриел предупреди, че не може да гарантира сигурността на съгражданите си при масовите арести и влошаване на двустранните отношения, предаде Reuters.

Коментарите на германски официални лица по повод арестите на шестима активисти, включително гражданин на ФРГ, Министерството на външните работи на Турция на свой ред определи като неприемливи.

В отговор Германия повдигна въпроса за спирането на плащанията от ЕС към Турция по споразумението за бежанците. Зигмар Габриел обеща реформа на връзките между двете страни и не изключи възможността за намаляване на инвестициите в Турция, допълва ТАСС.   Според него не е възможно продължаването на преговорите между ЕС и Турция за създаването на митнически съюз.

Министърът на правосъдието Хайко Маас също призова за по-сериозни дипломатически мерки спрямо Турция.

Темата е изключително коментирана в германския печат. Der Spiegel отбелязва, че Германия трябва да покаже твърдост, но в същото време и да не поставя в риск дипломатическите отношения с партньора си в НАТО, и пита: Ще сложи ли край Берлин на сдържаната си политика към Анкара?

По-късно министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу разкритикува изказванията на германския си колега Зигмар Габриел относно задържането на германски гражданин и отправи остри обвинения към Германия, като заяви, че се е превърнала в основната база на всички терористични организации, които действат срещу Турция.

„Берлин знае, че Турската република и турската нация никога не са се подчинявали на заплахи и изнудване. Следователно трябва да се знае, че тези заплахи и изнудване няма да получат отговор от Турция“, заяви Чавушоглу, цитиран от Anadolu Agency .

„Ще оценим тези заплахи, и разбира се, ще им отговорим“, каза той.