България няма да води нови преговори с Македония

Текстът на договора за добросъседство с Македония е финализиран и нашата страна няма намерение да води нови преговори, заяви пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

По думите й споразумението стъпва върху декларацията от 1999 г. и представяните днес като спорни моменти са изяснени още преди 18 г. Разликата е, че вече има механизъм за наблюдение на разпоредбите и ще има експертна комисия от историци и общественици от двете страни, които ще работят за подобряване на учебните програми на база на легитимни исторически източници,  посочи тя.

Текстът на документа ще бъде разгледан от българското правителство през следващата седмица. Очаква се България и Македония да подпишат Договора за добросъседство на 2 август, съответно на двата езика, каквато клауза е имало и през 1999 г.

В отговор на исканията на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ да бъде признато съществуване на македонско малцинство в България, Екатерина Захариева заяви: „Не водим преговори с партии, водим преговори с правителство.” И допълни: “Това е офертата, това е договорът”.

Интервюто на българския външен министър се превърна в централна тема на македонските медии. Общата им констатация е, че договорът за добросъседство и приятелство може да отвори нова страница в отношенията, но за България той вече е финализиран и страната ни няма намерение да води нови преговори.

Агенция “Мета” и “Стандарт” се фокусират върху това, че “текстът е окончателно финализиран” и “България няма да преговаря за промени на текста на договора с Македония”, с което се отговаря на претенциите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. Агенцията цитира предупреждението на Захариева, че “в Скопие сами трябва да решат дали ще продължат да бъдат изолирани още 11 г. от света и от своите съседи или ще имат европейска перспектива и развитие”.

Електронното издание “Точка” и вестниците “Нова Македония” и “Вечер” акцентират върху формулировката на езиците, на които ще бъде подписан договора, а ТВ21, държавната агенция “Макфакс”, електронните издания “Слободен печат” и А1 ON – върху възможностите за пробив на блокадата на Македония, които дава договора за добросъседство и приятелство и твърдят, че “договорът с България отваря пътищата за Македония”.

Медиите свързани с опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски все още не публикуват информация за интервюто на българския външен министър.