Турция арестува представители на Амнести интернешънъл

На 5 юли турската полиция арестува недалеч от Истанбул 10 правозащитници, участващи в работна група на “Амнести интернешънъл” (Amnesty International), предаде Reuters.

Четирима души бяха освободени, като нямат право да напускат страната, а останалите шест – изпратени в следствения арест. Сред тях са германският правозащитник Щойтнер, шведът Али Гарави и турската шефка на международната организация Идил Есер. Те са обвинени за принадлежност към терористична организация и ще дочакат началото на процеса в арест. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че групата е участвала в среща, която има “естеството на продължение” на миналогодшиния неуспешен опит за преврат.

Правозащитните организации обявиха ареста за “груба злоупотреба с власт”.

В началото на тази година правозащитната организация публикува годишния си доклад, с който нареди Турци до страните с най-лоши практики в областта на правата на човека през 2016 г. Според “Амнести интернешънъл” свободата на словото се е влошила, 118 журналисти са били арестувани, а 184 медии са били затворени, след като правителството обяви извънредно положение след провалилия се опит за преврат.

Организацията съобщи също за увеличен брой случаи на изтезания и малтретиране в полицейските арести, в районите, поставени под комендантски час, докато силите за сигурност се бият с кюрдските милиции и непосредствено след опита за преврат.