Президентът Тръмп назначи Джон Хънтсман за посланик на САЩ в Русия

Назначението става на фона на силно напрежение с Москва, отбелязва Reuters. Агенцията припомня, че първите съобщения, че Хънтсман ще бъде предложен за посланик в Москва през март бяха посрещнати със смесени коментари в руската столица.

Алексей Пушков, член на комисията на Съвета на Руската федерация по отбраната и сигурността, тогава изрази съмнения, че назначението на Хънтсман ще способства за подобряването на отношенията между двете държави. В профила си в Туитър Пушков подчерта, че Хънтсман е председател на Атлантическия съвет, където критиката към Русия е норма и допълни: “Той не е гълъб”, цитиран от Интерфакс.

Руски официални лица отбелязаха, че Хънтсман е “ястреб”, а прокремълските медии припомниха, че той е известен с враждебната си риторика по адрес на Русия.

Реакцията на Кремъл беше по-предпазлива. Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че Москва би приветствала всеки посланик, който е “убеден привърженик” на идеята за установяване на диалог с Русия.

57-годишният Хънтсман е републиканец, служил като посланик на САЩ в Китай от 2009 до 2011 г. по време на управлението на президента Барак Обама. През 1992 г., на 32-годишна възраст, той оглавява дипломатическата мисия на САЩ в Сингапур, ставайки най-младия американски посланик през последните сто години, посочва ТАСС. Хънтсман е работил в правителствата на петима американски президенти, а през 2012 г. беше кандидат за президентската номинация на републиканците.

В момента той заема функциите на президент на Атлантическия съвет на САЩ и на Фондацията “Хънтсман” за борба с рака, се посочва още в комюнике на Белия дом. Номинацията му трябва да бъде утвърдена от Сената.

Ако бъде одобрен от Сената, Хънтсман ще бъде изпратен в Русия докато Конгресът разследва възможна руска намеса по време на президентските избори в САЩ през 2016 г.