Венецуелската опозиция призова за обща 24-часова стачка срещу президента Мадуро

Призивът за натиск върху правителството, без прояви на насилие, идва след като на референдум мнозинството от гласувалите се обявиха срещу плановете на Николас Мадуро за промени в конституцията.

Фреди Гевара, заместник-председател на венецуелския парламент, предупреди хората да се подготвят за ескалация на протестите срещу правителството идната седмица.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини призова венецуелското правителство да преустанови процеса на учредяване на Конституционно събрание, което може да увеличи напрежението в страната и да доведе до още повече насилие. Запитана за евентуални европейски санкции срещу Венецуела, Могерини каза, че всички варианти са на масата.

Призив Мадуро да се откаже от произвеждането на избори на 30 юли отправи и американският президент Доналд Тръмп, но венецуелският му колега го отхвърли с думите: “Никое чуждестранно правителство не контролира Венецуела. Тук, във Венецуела, венецуелци дават заповедите, а не Тръмп”.

В допълнение венецуелският министър на външните работи Самуел Монкада посочи, че страната му преразглежда сериозно отношенията си със Съединените щати.
Ден по-рано Тръмп заплаши Венецуела с икономически санкции, ако тя произведе избори за събрание, което да пренапише конституцията с цел затвърждаване на властта на социалиста над институциите, които са извън негов контрол.

Според Мадуро Конституционното събрание ще донесе мир и стабилност на страната, но според опозицията то ще бъде използвано от правителството за заобикаляне на парламента, в който тя има мнозинство от 2016 г.

Протестите във Венецуела, насочени срещу правителството и президента, продължават повече от три месеца.