Президентът сезира Конституционния съд за СЕТА

Така Румен Радев изпълни обещанието от предизборната си кампания, в която той заяви, че е против търговското споразумение между ЕС и Канада.

На 1 ноември 2016 г., ден след подписването на СЕТА в Брюксел, Радев, тогава в предизборна кампания, обеща да сезира Конституционния съд за СЕТА.

През март т.г. Европейският съвет приветства гласуването в Европейския парламент по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канад (СЕТА). В срещата на върха участва и президентът Румен Радев. Приетите от лидерите заключения останаха с декларативно-пожелателен характер, защото Полша отказа да ги подпише. “Мълчаливото съгласие” на България тогава бе възприето като отказ от думите на президента.

“Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА. Никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА. Напротив, като президент на Република България, който е пазител на Българската конституция, ще сезирам Конституционния съд, защото това споразумение налага промени в нашата Конституция и съдът ще трябва да се произнесе дали тези промени са законосъобразни”. – заяви Румен Радев в Брюксел.

Днес държавният глава поиска задължително тълкуване на разпоредби от конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки. Искането се отнася до разпоредбите, свързани с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори /чл. 5, ал. 4 и чл. 85, ал. 1, т. 9/, участието на Република България в ЕС /чл. 4, ал. 3/ и икономическото развитие на държавата /чл. 19 и чл. 20/, посочват от прессеркретариата на държавния глава.

Тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на страната ни в изграждането и развитието на ЕС, се посочва в информацията. То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството ни в ЕС.

Изложените съображения мотивират държавния глава да упражни правомощието си и да сезира КС като пазител на върховенството на Конституцията, подчертават от прессекретариатът на президента.