Отбелязваме 180 години от рождението на Васил Левски

Роден като Васил Иванов Кунчев 18 юли 1837 г. в Карлово той ще бъде запомнен и като Дякон Игнатий, и като Васил Левски, и като Апостола на свободата.

“Левски е и явление надвременно, той не е застинал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците. Левски смущава и вдъхновява, каза президентът Румен Радев на тържествената церемония по освещаване на паметника на Апостола на свободата Васил Левски в парка на Военна академия „Георги Раковски“ в понеделник, 17 юли.

По думите му най-трайният паметник на Васил Левски остава в народното съзнание.

„Хубаво е, че има паметници на Левски, защото той е най-великият българин. Но е хубаво и когато почитаме датите на неговото рождение и смърт да отбелязваме и за какво се е борил Левски – за освобождението на България от турско робство.“, заяви министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му Левски дава много повече завети от това, което българските политици смеят да цитират от него. „Левски казва така – ще бъдем равни българи, турци, евреи, но пред закона български. Всеки български гражданин трябва да спазва законите на Република България и тогава има право да иска да бъде равен. Левски казва още нещо – и ние българите искаме да живеем свободни в земите си България, Тракия и Македония”, подчерта лидерът на ВМРО.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в тържествената програма за отбелязване на 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе тържествено слово. Румен Радев ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата.

Паметта на Апостола се отбелязва с различни събития в цялата страна.

За първи път Националният военноисторически музей (НВИМ) публикува на официалната си интернет страница архива за издирването гроба на Васил Левски, създаден по повод инициатива на Главния военен музей за издирване на останките на Апостола. В него са събрани спомени и сведения за вероятното място на гроба на Левски, проучвания на различните хипотези за мястото на обесването му, както и анализ на автентичността на данните. В електронен вид архивът е достъпен за всички, които проявяват интерес по темата.

Гостите на Националния военноисторически музей могат да видят косите на Левски, запазени от майка му, кръстчето, което е носил постоянно, тасчето за вода, личния му револвер „Гасер“, както и част от архива.

В градинката на „Кристал” в София е разположена изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници”, която представя репродукции на 28 творби от 25 български художници.

Смята се, че най-достоверния портрет на Апостола е на художника Георги Данчов – Зографина, който е бил приятел и съратник на Левски и е имал непосредствени впечатления от него, разказа пред медиите Жанет Митева, куратор на изложбата. от Националната художествена галерия.

Хиляди българи дойдоха и в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, където   за няколко часа бе изложено тефтерчето на Апостола. Оригиналът на документа се показва за първи път за широката публика.

“Левски си върши работата. Просто това, което се случва, показва, че идеите на Левски са все още живи. Младежта по целия свят усеща, че има нужда от криле. Ние не им даваме възможност да си отворят крилата. Този човек е личността и духът, който им показва, че просторът и красотата ги чака, чистотата и светлината! Левски е достойнството на България” – каза акад. Антон Дончев.

В родния град на Апостола – Карлово – валидираха пощенска карта, посветена на 180 – годишнината от рождението му.

В края на юни Карлово бе домакин и на Национална научна конференция „Васил Левски и Вътрешната революционна организация в борбата за национално освобождение” – една от най-значимите прояви, включени в националната програма, посветена на 180 години от рождението на Васил Левски.

Част от събитията в Карлово бе и Националният конкурс „Паметта за Левски днес“. В него се включиха 216 творци от цяла България в две възрастови групи: ученици от V до VIII клас и ученици от IX до XII клас. Журито, председателствано от Недялко Славов, удостои с награди за есета и стихотворения ученици от различни училища в страната.