Ердоган и Йълдъръм се разминават в позициите си за връщането на смъртното наказание

Журналистът от Cumhuriyet (“Республика”) Синан Тартаноглу определя този разнобой като сериозно пропукване и прогнозира напрежение във властта, цитира БГНЕС.

Смъртното наказание в Турция бе премахнато през 2004 г. със съгласието на всички партии. След опита за преврата от 15 юли миналата година обаче идеята за възстановяването на екзекуциите отново се възроди. Докато президентът Реджеп Ердоган открито настоява и декларира готовността си да я одобри, ако парламентът излезе с решение, премиерът Бинали Йълдъръм продължава да гледа на нея твърде хладно.

“Аз разбирам гнева и чувствата по този въпрос, но той е свързан с цялото бъдеще на Турция. Западът поставя това под червена линия”, казва премиерът и подчертава, че лично той е против екзекуциите. Той подчерта, че първата негативна реакция е дошла от Съвета на Европа, в който Турция е член, а после още по-категорично и от ЕС, към който се стреми Анкара.

От друга страна, президентът и правителството не пропускат да отговарят положително на исканията на тълпите, скандиращи за смърт.

Ердоган вярва, че парламентът ще се ангажира с такова решение и че после безусловно ще го подпише. “Много добре знаем кой стои зад онези. Ние първо ще отрежем главите на предателите. И няма да слушам Ханс или Джордж. Ще чувам само Ахмет, Мехмет, Хасан, Хюсеин, Айше, Фатма”, каза Ердоган в речите си при отбелязването на годишнината от опита за преврата.

“Връщането на смъртното наказание с поправка в конституцията ще върне страната назад, това не трябва да се случва. Лично аз смятам, че екзекуцията е веднъж, а доживотната присъда е възмездие докрай и така следва да бъдат наказани подсъдимите от ФЕТО”, заяви по време на публичните си прояви Йълдъръм.