Венецуелците не подкрепиха идеята за конституционни промени, които ще засилят президентската власт

Снимка: REUTERS

Над 98 на сто от гражданите на Венецуела, участвали в свикания вчера от опозицията т. нар. народен референдум, са гласували против проекта на президента Николас Мадуро за Конституционно събрание, което да промени основния закон.

Това стана ясно след преброяване на 95 процента от протоколите, съобщи комисия, включваща ректори на водещи университети – гаранти на плебисцита, предаде ТАСС.

Противниците на Мадуро приветстваха участието в допитването като категоричен израз на народното недоволство от президента.

С този брой участници и с този резултат “Мадуро е математически отзован”, заключава Хулио Борхес, председател на парламента – единствената институция, която е под контрола на опозицията.

Референдумът даде положителни отговори на три въпроса: дали участниците отхвърлят идеята за Конституционно събрание, дали изискват въоръжените сили да спазват сегашната конституция и дали искат обновяване на властите чрез избори и създаване на правителство на националното единство.

Комисията ще извърши допълнителна проверка на протоколите, за да се изключи възможността някой да е гласувал два пъти. След това ще бъдат унищожени всички протоколи и лични данни за участвалите във вота.

За привържениците на Мадуро вчерашното гласуване бе своеобразна репетиция за вота на 30 юли, когато ще се избират членове на Конституционно събрание, което ще трябва да пренапише конституцията от 1999 г., така че да се укрепи властта на президента.