Турция отбеляза първата годишнина от неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016г.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че ще подпише без колебание закон за връщане на смъртното наказание, ако такава мярка бъде обсъдена и приета от парламента, предаде Hurriyet Daily News.

“Хората все още са гневни. Борбата ще продължи, докато не остане нито един член на ФЕТО”, категоричен бе и министър-председателят Бинали Йълдъръм.

Снощи в Истанбул се проведе кулминационният митинг по повод годишнината от опита за преврат миналото лято.

Начело на събралите се на Моста над Босфора, наречен Мост на мъчениците на 15 юли, застанаха президентът Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му Емине. До тях бяха и предишният президент и съратник на Ердоган Абдуллах Гюл, както и бившата първа и досега единствена жена-премиер на Турция Тансу Чиллер.

“Този мост преди една година в такава една нощ видя най-кървавия злодейски преврат в нашата история. Но в същата нощ той стана свидетел и на победата. Както и днес, хората имаха единствено знамена в ръцете си. Но те имаха по-силно оръжие. Вярата си”, каза държавният глава на Турция.

На 15 юли вечерта миналото лято Турция бе разтърсена от опит за военен преврат, за организирането на който управляващите обвиниха ислямския проповедник и някогашен съратник на Реджеп Ердоган Фетхуллах Гюлен. Историята на тази дата ще влезе в учебните програми и ще бъде изучавана във всички степени на образованието.

Разследването започна незабавно. В страната бе въведено извънредно положение, действащо и днес. Започнаха масови уволнения и арести.

Фетхуллах Гюлен отправи сериозни обвинения към правителството в Анкара в изявление, разпространено в петък, 14 юли. “След този трагичен случай животите на толкова много невинни хора бяха почернени.”, каза той.

След митинга в Истанбул Ердоган участва във възпоменателно заседание на парламента в Анкара, което започна два часа след полунощ. Опозицията бойкотира събитието.

Лидерът на основната опозиционна партия на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу заяви, че турското разузнаване не дава достатъчно информация за събитията от 15 юли 2016 г. “ Подробностите по тези въпроси трябва да бъдат разкрити, за да не се допусне Турция да се изправи срещу друг опит за преврат, каза той, цитиран от Hurriyet Daily News.