РНП отправи критики към намерението на турското правителство да удължи извънредното положение в страната

Турското правителство се е пристрастило да управлява страната в извънредно положение, заяви заместник-председателят на Републиканската народна партия (РНП), Бюлент Тезкан, съобщи Hurriyet Daily News.

Коментарът му дойде, след като турският министър-председател Бинали Йлдъръм намекна, че е възможно да бъде удължено извънредното положение в страната. То беше въведено на 20 юли 2016 г., след неуспешния опит за преврат, и в последствие удължавано няколко пъти.

“Разбира се то ще бъде вдигнато един ден, когато условията са подходящи. Това са въпроси, които трябва да бъдат обсъдени и решени от Съвета за национална сигурност.”, заяви турският премиер.

РНП критикува методите на управление на Партията на справедливостта и развитието, като ги нарече “Преврат от 20 юли”, когато за първи път беше въведено извънредно положение в страната.

“Йлдъръм потвърди нашата хипотеза от 20 юли. Те свикнаха да управляват Турция в извънредно положение. Това стана, като пристрастяване към дрогата.”, каза Тезкан на пресконфернция в петък, 14 юли.

“Ще продължим да се борим срещу 20 юли. Извънредното положение трябва да бъде отменено незабавно.”, заяви Тезан.