Новият посланик на Русия в Турция Алексей Ерхов пристигна в Анкара

Ерхов бе посрещнат от директора на отдел „Протокол“ на МВнР на Турция Шевки Мютевелиоглу. Акредитивните писма ще бъдат връчени в понеделник, заяви пресаташето на руското посолство в Турция Александър Лешуков, цитиран от ТАСС.

Ерхов бе назначен за дипломатически представител на страната в Турция с указ на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин през миналия месец. До този момент той заемаше поста на ръководител на Ситуационния кризисен център към Министерството на външните работи на Руската федерация. Бил е генерален консул в Истанбул в периода 2010-2015 г.

Ерхов днес ще участва, заедно с турския президент Реджеп Ердоган, в специалната сесия на турския парламент, посветена на годишнината от опита за преврат, по покана на председателя на парламента Исмаил Караман.

Ерхов заема поста на убития на 19 декември 2016 г. посланик на Русия в Турция Андрей Карлов. Той бе застрелян по време на изложение в Анкара. Русия започна наказателно дело по Закона за международния тероризъм. Разследване водят и турските органи.

Дипломатът бе награден посмъртно със званието Герой на Русия.