Държавната дума ратифицира антитерористичната конвенция на Съвета на Европа

Снимка: ТАСС

Конвенцията на Съвета на Европа за изпиране на пари, издирване, изземване и конфискация на облагите от престъпления и финансиране на тероризма, бе подписана от името на Русия на 26 януари 2009 г.

Ратификацията позволява да се подобри сътрудничеството между Русия и чуждите държави в борбата срещу прането на пари и финансирането на тероризма, да се създадат допълнителни възможности за развитие на международното сътрудничество на компетентните органи по отношение на идентифициране, залавяне и конфискация на облаги от престъпна дейност и да се засили правната гаранция за взаимодействие и сътрудничество ” – се посочва в документа, предаде ТАСС.

Разпоредбите на Конвенцията предвиждат различни варианти на действие на държавата при изпълнението на своите задължения. В тази връзка, законопроектът предвижда клаузи, които да вземат предвид изискванията на руското законодателство.
Ратификация на Конвенцията ще изисква изменения в Кодекса за административните нарушения за изпирането на незаконно придобити, получени от престъпна дейност пари.