Подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в ЕС ще бъде един от приоритетите на българското правителство

Премиерът Бойко Борисов със сръбската министър-председателка Ана Бърнабич

Това каза премиерът Бойко Борисов пред лидерите от Берлинския процес, които вчера проведоха своята четвърта среща на върха в Триест.

Българският премиер участва по лична покана на италианския си колега Паоло Джентилони, домакин на събитието.

“Ние и сега сме силно ангажирани с този процес, защото в Европа не може да остават празни пространства, но ще използваме възможностите на председателството, за да подпомогнем в по-голяма степен подготовката на страните-кандидатки, и, надявам се, да помогнем и на държавите-членки, и на европейските институции с познанието си за процесите на Балканите”, каза министър-председателят.

В изказването си Борисов постави акцент върху свързаността между страните от Западните Балкани, които се стремят към членство в Европейския съюз, и останалите държави от континента. По думите му, това ще способства не само развитието на икономическите връзки, а и изграждането на доверие между държавите и народите им. Според него Западните Балкани трябва да бъдат подпомогнати в най-голяма степен по оста Север-Юг. Борисов отбеляза изключителната важност на включването на Коридор №8 в Берлинския процес, свързването с магистрален път и железопътна линия на София и Скопие. „Свързващата инфраструктура ще даде наистина нова перспектива за развитието на Балканите“, подчерта българският премиер.

Евросъюзът и Западните Балкани договориха на вчерашната си среща в Триест 7 нови проекта на обща стойност 500 милиона евро. От тази сума 194 милиона евро са от субсидии от ЕС и кредити от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Предвидена е и субсидия от 11,4 милиона евро за енергийни и транспорти проекти. Балканските държави бяха призована да ускорят формирането на обща икономическа и търговска зона.

В срещата участваха лидерите на Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово, Македония и Албания.