Макрон: Европейският съюз остава недовършен проект

Европейският съюз остава недовършен проект и ще изисква промени в европейските договори, които да доведат до по-голямо сходство между страните членки на еврозоната.

Това каза френският лидер Еманюел Макрон в интервю за френския регионален ежедневник Ouest France, цитиран от Reuters.

Макрон, който подкрепя по-задълбочена европейска интеграция, смята, че Германия печели от “нефункциониращата” еврозона.

Еманюел Макрон предложи да има финансов министър, парламент и бюджет за еврозоната, което ще изисква промени в договорите на Брюксел – предложение, което се възприема от Ангела Меркел с подозрение, че германските данъкоплатци могат да поемат сериозна тежест при обединяване на дълга на държавите от валутния съюз. Германският канцлер все пак се съгласи да разгледа тези въпроси след изборите.

Френският лидер подчерта, че не се застъпва за превръщането на националните дългове на страните членки в общ дълг на еврозоната. “Никога не съм упреквал Германия за това, че е конкурентоспособна. Но част от германската конкурентопососбност е заради нефункционирането на еврозоната и слабостта на другите икономики”, коментира Макрон.

Германският вестник “Ханделсблат” информира вчера, че финансовите министри на Германия и Франция планират да представят “пътна карта” за хармонизиране на корпоративното данъчно облагане на двете държави на съвместна среща на кабинетите днес.

Макрон бе избран през май, обещавайки да преработи 28-членния блок с редица инициативи за задълбочаване на интеграцията в ЕС в отбраната, сигурността и имиграцията.

Запитан дали Европа може да разчита на американския президент Доналд Тръмп, 39-годишният центрист заяви, че Европа се нуждае от САЩ.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон председателстваха съвместно заседание в Триест за реновиране на Европейския съюз. В Париж пристигна и американският президент Доналд Тръмп в Париж, който ще се включи в отбелязването на националния празник на Франция.