Борисов, Ципрас и Вучич се срещнаха в Солун

Премиерите на България и Гърция и президентът на Сърбия обсъдиха икономическите възможности пред трите страни и заявиха готовност да работят в екип.

Трите народа заедно сме по-силни, защото създаваме такива икономически перспективи за региона, че и другите колеги от Западните Балкани ще имат интерес от това, заяви министър-председателят на България Бойко Борисов на брифинг след срещата в Солун. Според Борисов регионът има огромни перспективи в сфери като туризма, енергетиката, природните ресурси. Той специално акцентира и върху значението на жп линиите и транспортите коридори.

Министър-председателят изтъкна също необходимостта на Западните Балкани да се даде европейска перспектива.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас също определи днешната тристранна среща като изключително важна за региона и изрази подкрепа за европейската перспектива на Сърбия. Гръцкият министър-председател посочи още, че продължава укрепването на диалога по инфраструктурните и енергийни проекти между трите държави, по чиято реализация се работи активно.

По отношение на Македония гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че спорът за името между Атина и Скопие трябва да бъде решен преди Македония да може да се присъедини към ЕС и НАТО. Междувременно Ройтерс цитира македонският външен министър Никола Димитров, който е заявил, че Македония и България са договорили текста на споразумение за добросъседство, целящо да реши дългогодишни спорове и напрежение.

И президентът Александър Вучич изрази готовност страната му да участва в проекти от икономически интерес за региона, така че хората и бизнесът да бъдат улеснени. Вучич заяви, че когато действат заедно, Гърция, България и Сърбия са по-силни не само три пъти, а десет пъти, предаде Танюг.

Сръбският президент благодари на Ципрас и Борисов за подкрепата, която оказват по европейския път на Сърбия и заяви, че Сърбия настоява Европейският съюз да представи ясен график за присъединяването й към блока.

Според Борисов, Ципрас и Вучич с този тристранен модел на работа биха се постигнали по-добри резултати и изразиха готовност да участват заедно в различни проекти, които са от икономически и политически интерес за трите страни.