Правителството прие Национална програма на Българското председателство на Съвета на ЕС

Приоритетите са базирани на три основни стълба – “консенсус”, “конкурентоспособност” и “кохезия”, посочи Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

В първата група послания е консенсусът, а именно да търсим съгласие, подкрепа и най-вече европейска перспектива за Западните Балкани. Второто послание тук е за съгласието по темата “сигурност и миграция”, а трето – за политиките и процедурите по темата правосъдие, каза Павлова.

Приоритети при конкурентоспособността са единният пазар, дигитализацията, Икономическия и паричен съвет и подкрепата за социалните иновации и малките и средните предприятия.
Третата група приоритети е кохезионната политика, бъдещата Финансова рамка “2020 Плюс”, Общата селскостопанска политика и това, че през 2018 г. честваме европейската година на културното наследство, допълни Лиляна Павлова.

Павлова ще представи приоритетите пред депутатите и пред президента. Предстоят редица обществени обсъждания.

През декември ще се знае кои от тях и на какъв етап поемаме и те ще бъдат допълнени в българските приоритети малко преди Коледа, каза Павлова.
Павлова категорично отрече възможността на България да бъде отнето Председателството на Съвета на ЕС. По думите й ходът на подготовката е без критични закъснения