Правителството не даде Бузлуджа на БСП

Правителството отхвърли с 12 на 7 гласа искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху Дома-паметник на връх Бузлуджа.

“Няма да се откажем, започваме консултации с юристи за търсене на друг начин, при възможност по съдебен ред, след като държавата не иска, ние от БСП да спасим паметника”, коментира във Фейсбук председателят на БСП Корнелия Нинова. “Решението на МС е израз на безхаберие към рушаща се България. Защото Бузлуджа и връх Хаджи Димитър не са на БСП. Те са на България”, посочва Нинова.

До разглеждане на проекта се е стигнало, след като политическата партия не е предприела своевременни стъпки за финализиране на процедурата по решение на МС от 2011 г., с което имотите са били прехвърлени безвъзмездно в собственост на БСП. Влезлите в сила през февруари т. г. промени в Закона за държавната собственост са направили невъзможно прилагането на решението от 2011 г., става ясно от прессъобщение на МС.

В момента паметникът на Бузлуджа е собственост на областната управа в Стара Загора.
Преди месец лидерът на социалистите Корнелия Нинова изпрати писмо до премиера Борисов, с което БСП поиска да си върне “Бузлуджа”. В писмото тя посочи, че с решение на Министерския съвет от септември 2011 г. на БСП се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху Дом-паметник комплекс връх Бузлуджа.

На искането на БСП се противопоставиха “Обединените патриоти”, които смятат, че паметникът трябва да остане на държавата, а не да принадлежи на една партия. Мотивът – недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта, който бил изграден с “обществени средства и доброволен труд”.

По-рано, през април, служебният регионален министър Спас Попниколов внесе предложение в Министерския съвет правителственото решение за “Бузлуджа” от септември 2011 г. да бъде отменено и държавата да си върне правото на собственост. Предложението бе оттеглено.

От години паметникът на връх Бузлуджа се руши. Нито социалистическата партия, нито общината, нито държавата намериха начин да го съхранят. Неотдавна бе лансирана идеята за проект, който да превърне “Бузлуджа” в печеливша туристическа атракция. Зад идеята за осъвременяването на проекта застанаха авторът на монумента арх. Георги Стоилов, кметът на община Казанлък, на чиято територия е паметника, Галина Стоянова и арх. Дора Иванова от фондация “Проект Бузлуджа”. Каква ще е обаче съдбата на издигнатия през 1981 година монумент не е ясно.

Депутатът от левицата Антон Кутев коментира, че, ако патриотите имат идеи как да направят паметника действащ и как да съхранят паметта, социалистите ще им помогнат. Кутев обаче смята, че дори БСП да поеме грижата за паметника, това не означава, че държавата трябва да избяга от отговорност да подпомогне за съхраняването му, защото: “Този паметник не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат или не. Това е паметник на цяла България”.