Ердоган: Турция не смята ЕС за абсолютна необходимост

Според Реджеп Ердоган повечето турци вече не желаят да се присъединят към ЕС, като смятат, че съюзът се отнася неискрено към страната им.

В интервю за BBC, цитирано от електронното издание Daily Sabah, турският държавен глава потвърди желанието на страната си да стане член на общността, но допълни: “Ако ЕС каже просто ‘Няма да можем да приемем Турция в ЕС”, това ще ни успокои. Тогава ще задвижим нашия план B, план C. Европейският съюз не е абсолютна необходимост за нас.”

Реджеп Тайип Ердоган напомни за първия си мандат като премиер, когато ЕС е хвалел Турция по време на лидерските срещи на върха за извършването на “тиха революция”.
“Сега същият този ЕС не само не ни кани вече на лидерските срещи – но и ни губят времето.”, каза той. “Въпреки всичко това ние ще продължим да бъдем искрени към ЕС още известно време. Ще видим какво ще ни донесе това”, допълни Ердоган.

Коментарът на Ердоган е в отговор на предложеното от Европейския парламент миналата седмица замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС.
Европейски лидери критикуват Ердоган за ограничаване на политическите свободи и действията на управляващите след опита за преврат през юли миналата година.

Турция обаче не се съобразява и продължава кампанията срещу опонентите си. И днес Турция е издала заповеди за арест на 34 бивши служители на държавната телевизия ТРТ в разследване срещу последователи на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван, че стои зад опита за преврат, чиято годишнина страната чества с редица събития тази седмица, предаде Reuters. При отделна операция полицията е задържала 14 подофицери рано днес в шест турски окръга, допълва Doğan News Agency.

Междувременно турските медии съобщиха, че съд в Централна Турция осъди бившия полковник от армията Йомер Кулач, назначен от пучистите при миналогодишния опит за преврат за “командващ във военно положение”, на четири доживотни присъди затвор.