САЩ разположиха далекоохбватни противовъздушни ракети “Пейтриът” в Литва

За пръв път тази модерна система за противовъздушна отбрана бива разположена в балтийския регион, където Русия има превъзходство по въздух, предаде Ройтерс.

Тя ще бъде използвана на започващите днес военни учения на НАТО, които ще продължат до 22 юли, каза говорителка на литовското министерство на отбраната.

Литва, Латвия и Естония имат само противовъздушни ракети с малък радиус на действие, което оставя въздушните им пространства до голяма степен незащитени при евентуални военни действия.

На 6 юли военните министерства на Полша и САЩ подписаха меморандум за доставка на комплекси “Пейтриът”. Пред полска телевизия вчера заместник-министърът на отбраната на Полша Бартош Ковнацкий коментира, че американската система за противовъздушна и противоракетна отбрана “Пейтриът” напълно ще бъде разгърната в страната в рамките на 10 г., предаде ТАСС.

САЩ ще доставят 7 зенитно-ракетни комплекса “Пейтриът”, включващи 56 ракети от една модификация и 168 – от друга и на Румъния.

От 10 до 22 юли в Черно море се провеждат украинско-американски военноморски учения Sea Breeze, в които ще вземат участие на въоръжените сили на общо 17 държави. Освен САЩ и Украйна, в маневрите ще се включат военнослужещи от Белгия, България, Великобритания, Гърция, Грузия, Канада, Франция, Италия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Португалия, Швеция и Турция.