Кризата около Катар се задълбочава

Снимка: Reuters

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет опитаха да засилят натиска върху Катар след оповестяването на тайно споразумение между Рияд и Доха от 2013 г.

Текстът бе разпространен от американската телевизия CNN и впоследствие публикуван в социални мрежи от представители на саудитските власти.

В съвместно изявление страните посочват, че Катар е нарушил обещанието да не се меси във вътрешните работи на останалите държави от района на Персийския залив. В отговор Катар обвини Саудитска Арабия и ОАЕ, че са нарушили духа на споразумението като са предприели незаконна и безпрецедентна атака срещу неговия суверенитет.

Текстът на споразумението от 2013 г. бе публикуван в момент, когато държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е на обиколка в региона в опит за разрешаване на кризата. Тилърсън и британският съветник по въпросите на националната сигурност Марк Седуил са в Кувейт, който посредничи в спора между страните. В съвместно изявление Съединените щати, Великобритания и Кувейт призоваха за възможно най-бързо решаване на кризата по пътя на диалога.

САЩ също призова всички страни в конфликта да водят преговорите “конструктивно”. Според президента Тръмп, държавите трябва да се придържат към ангажимента, който приеха в края на май, когато се обявиха против финансирането на терористични групировки и поддържането на екстремистки идеологии.

По време на визитата на Тилърсън, САЩ и Катар подписаха споразумение за борба с финансирането на тероризма.

Катар няма “желание да се справи с корените на проблема” и не успява да разбере “опасностите от ситуацията”, консаттираха външните министри на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет, които миналата седмица се събраха в Кайро, за да обсъдят отказа на Катар да изпълни списъка с 13 условия за вдигане на ембаргото. Външният министър на Саудитска Арабия обяви възможността да бъдат предприети допълнителни стъпки срещу Доха в подходящото за това време.

Катар заяви, че е готова да обсъди дадени условия, но няма да позволи външната и вътрешна политика да бъдат диктувани от други.