Украйна започва разговори за присъединяване към НАТО до 2020 година

Украйна и НАТО ще започнат разговори за пътна карта за присъединяване към алианса, обяви украинският президент Петро Порошенко след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в понеделник.

Украинският президент обеща да проведе необходимите реформи до 2020 г., за да може да се присъедини към организацията до 2020 г.
“Нашият приоритет е интеграцията в евроатлантическото пространство за сигурност с оглед на придобиване на пълноправно членство в НАТО”, каза президентът.

Столтенберг, от своя страна, обяви, че Алиансът е приятел на Украйна и е солидарен с усилията да се изправи срещу агресията на Русия. Той допълни, че е пристигнал в Киев, за да покаже солидарността на НАТО с Украйна и твърдата позиция на подкрепа за териториалната цялост на страната.

В отговор на новината за предстоящите разговори за членство на Украйна в НАТО Русия обяви, че потенциалното членство на страната в Алианса няма да увеличи стабилността и сигурността в Европа. Темата коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който посочи, че плановете на Украйна да влезе в НАТО касаят Русия косвено, но те все пак я безпокоят.

Около 69% от украинците искат страната да се присъедини към НАТО, показва проучване от юни на Фондацията за демократични инициативи. През 2012 г. подкрепата е била 28% по време на управлението на президента Виктор Янукович.