В Истанбул се проведе 22-ия Световен петролен конгрес

Форумът започна с минута мълчание в памет на в осуетения опит за преврат преди една година. Събитието се провежда под наслова “Мостове към нашето енергийно бъдеще”.

България работи активно за изграждането на нов газов интерконектор с Турция, Гърция и Сърбия, предаде Анадолската агенция. Пред участниците в конгреса министър-председателят на България Бойко Борисов представи проекта за европейски газов хъб Балкан като заяви: “Балканите ще бъдат бъдещият енергиен газов хъб за Европа. Ние съзнаваме добре това.”

След среща с турския си колега Бинали Йълдъръм Борисов отбеляза, че голяма стъпка напред би имало изграждането на междусистемна газова връзка между България и Турция и подчерта подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор.

На среща с министъра на енергетиката на Русрс Александър Новак Борисов обсъди перспективите за развитие на сътрудничеството в енергийната сфера. Като позитивна стъпка той определи Пътната карта, подписана в началото на юни тази година, съгласно която страните ще разгледат възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС.

Българският премиер изрази увереност за успешното завършване на дейностите по удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, а относно АЕЦ „Белене“ посочи, че се търси стратегически частен инвеститор.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак очерта основните насоки в турската енергийна политика: развитие на инфраструктурата и активизиране на сътрудничеството в дългосрочен план. “Ще продължим да бъдем естествен партньор на всички енергийни проекти в региона”, посочи той.

След разговор с Албайрак, Александър Новак обяви, че до края на годината Турция ще издаде всички разрешителни за строителство на АЕЦ “Аккую”, а изграждането на съоръженията може да започне през 2018 г. По думите му също така Турция в най-скоро време ще определи точката за излизане на сушата на газопровода “Турски поток”, предаде ТАСС.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че енергийната сигурност е приоритет на външната политика, особено що се отнася до природния газ. Той отбеляза, че Сърбия „иска да постигне споразумение“ за „Турски поток“, добавяйки, че „това без съмнение е в интересите на Сърбия, но предлага възможности и за други страни в региона.“, допълва Анадолската агенция.