Австрия забрани на турския министър на икономиката да влезе в страната

Нихат Зейбекчи планира участие в прояви, посветени на годишнината от неуспешния опит за преврат. Според австрийското външно министерство обаче посещение на турски министър за участие в подобни прояви би било заплаха за обществения ред и сигурност в страната.

“Мога да потвърдя, че министърът на външните работи Себастиан Курц наистина забрани на турския министър на икономиката да влезе в страната”, каза представител на външното министерство, цитиран от Ройтерс.

По-рано Холандия отказа достъп и на турския вицепремиер Тугрул Тюркеш, който трябваше да говори в конгресния център в град Апелдорн. В изявление на холандското външно министерство се посочва, че присъствието на Туркеш и други членове на турското правителство е нежелателно “предвид сегашните обстоятелства в двустранните отношения между нашите страни”. Решението е “естествена последица” от събитията през март, посочиха холандските власти.

Тогава и австрийският външен министър Себастиан Курц заяви, че турският президент Ердоган не може да посещава Австрия, за да агитира за референдума през март, което създаде напрежение между страните.

Миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган се оплака, че не му е разрешено да се срещне със сънародниците си в Германия по време на визитата на Г-20, заявявайки, че Германия е извършила “самоубийство”.