Световни лидери изразиха задоволство от среща на върха на Г-20

Постигнахме “добри резултати в някои сфери”, въпреки блокажа със Съединените щати заради климата, обобщи домакинът на форума, германският канцлер Ангела Меркел.

Мекел призна, че преговорите на срещата са били трудни, но посочи като положителен пример договорената с усилия обща позиция за търговията, предадоха осведомителните агенции.
Германският канцлер осъди насилието, съпътстващо протестите срещу Г-20.

Заключителната декларация на срещата на върха на Г-20 в Хамбург изолира Съединените щати, след като по-рано тази година американският президент изтегли страната си от новия международен договор за ограничаване на глобалното затопляне. Групата отхвърля призива на Тръмп да предоговори спогодбата, която нарича “необратима”.

Финалното комюнике бе прието в края на двудневния форум на двадесетте най-големи развити икономики в света. В заключителната декларация всички държави от групата с изключение на САЩ потвърждават своя ангажимент към Парижкото споразумение за климата.

Днес турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че няма да ратифицира Парижкия договор за климата, ако не получи по-благоприятни условия. “След решението, взето от САЩ, нашата позиция върви в посоката на нератифициране от парламента”, каза Ердоган на пресконференция след края на Г-20 в Хамбург, предаде Франс прес. Ердоган аргументира позицията си с факта, че някои обещания, които са му били направени на конференцията за климата в Париж, довела до сключването на Парижкия договор, не са били изпълнени.

Страните от Г-20 призовават за борба срещу протекционизма и насърчаване на свободната търговия. “Ще оставим пазарите отворени, отбелязвайки важното значение на реципрочната и взаимноизгодна търговия и инвестиционни рамки и на принципа на недискриминация”, пише в заключителната декларация на срещата. Групата, на която се пада дял от 85 процента от глобалната икономическа активност, обещава, че “ще продължи да се бори срещу протекционизма, включително срещу всички нечестни търговски практики”.

Г-20 отчита в комюникето ответните реакции срещу процесите на глобализация. “Ние можем да постигнем повече заедно, отколкото ако действаме сами”, подчертават лидерите от групата.