Проф. Симеон Янев е носител на Вазовата награда за 2017

Вазовата награда за литература тази година е присъдена на писателя, есеист, теоретик, литературовед, преподавател по нова българска литература в СУ „Св. Климент Охридски“ – проф. дфн Симеон Янев.

Той ще получи приза на церемония в Сопот тази вечер, когато България чества 167 години от рождението на патриарха на българската литература.

Проф. Янев бе избран от специална комисия, оглавявана от потомъка на Вазовия род доц. Григорий Вазов. През 2002 година проф. Янев бе удостоен с националната награда „Елин Пелин“.

Творчеството на Иван Вазов е най-големият щит срещу разрушаването на българския дух, заяви проф. Симеон Янев неотдавана в Сопот по време на урок по родолюбие къща-музей „Иван Вазов”.
Затова трябва да спре неглижирането на неговото творчеството, както и на други български писатели, чиито творби изграждат българския дух, допълни той.

Ние мислим българската история през погледа на Вазов. Най-ярък пример за това е стихосбирката „Епопея на забравените”, припомни Симеон Янев.

По предложение на доц. Григорий Вазов от тази година насетне комисията ще присъжда Вазова награда за литература и на дете с ярки писателски заложби. Неин първи носител ще бъде 14-годишната Йоана Николова от София, която стана известна със своя фентъзи роман „Параноя”.

Освен Вазова награда за литература и детска Вазова награда, от тази година има и приз за журналистка, а следващата година – и международна Вазова награда.

С връчването на наградите приключват Вазовите дни в Сопот. С едноседмична програма градът отбеляза 167-та годишнина от рождението на Иван Вазов. Жителите и гостите на града видяха моноспектакъла „Любовта не може просто да отмине“,фотоизложбата „Сопот в миналото“и филма „От Вазов за Вазов – по пътя на спомена“, осъществен от ученици от СУ „Иван Вазов“, музикално-поетичния спектакъл „С Вазов в сърцето“. В рамките на творческите дни бяха представени също книгата за Съба Вазова „Спомени“ и книгата на проф. Димитър Михайлов „Иван Вазов. История, поетика, диалози“. Част от програмата бе е научната конференция на тема „Вазовият род и приносът му в историята на съвременна България“.

Днес денят започна с тържествена литургия в църквата „Св.Св.Петър и Павел“ и ще завърши с тържествен митинг пред паметника на Иван Вазов.