Кемал Кълъчдароглу завърши “марша на справедливостта”

Снимка: Reuters

“Нека никой не мисли, че този поход има край, този поход е първата ни стъпка” – обяви лидерът на водещата опозиционна сила в Турция на митинг в края на 25-дневния си поход по близо 450-километровия маршрут.

“На всяка цена ще донесем първокласна демокрация в тази страна”, обеща Кълъчдароглу пред стотици хиляди хора, събрали се в неделя в истанбулския квартал “Малтепе”, скандиращи “Права, закон, справедливост”, предадоха Reuters и турската частна телевизия CNN Türk.

“Епохата, в която живеем, е диктатура. Ние ще разбием стените на страха”, заяви Кълъчдароглу. Той призова съдиите и прокурорите да действат независимо според тяхната “съвест”, а не в съответствие с желанията на “двореца” на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Той също така настоя за прекратяване на извънредното положение, наложено в Турция след неуспешния преврат от юли 2016 г.

Кемал Кълъчдароглу тръгна пеша от столицата Анкара на 15 юни в знак на протест срещу присъдата от 25 години затвор на депутат от НРП. В “Марша на справедливостта” се включиха хиляди хора. Според организаторите броят на протестиращите е надхвърлил един милион, докато проправителствените медии твърдят, че в марша са участвали около 110 000 души, допълва АР. Местните медии съобщават, че на митинга в неделя са присъствали десетки или дори стотици хиляди турци.

До Кълъчдароглу на подиума пред хилядите хора в истанбулския квартал Малтепе се качи и съпругата му Селви Кълъчдароглу.

Лидерът на Народнорепубликанската партия (НРП) отбеляза, че шествието е било подкрепено от много различни сегменти на обществото – политически партии, депутати, синдикати, хора на изкуството, кметове, инвалиди, ветерани, потърпевши от дела като Ергенекон и операция Чук и прочие, на които Кълъчдароглу благодари.

Като причини за подетото шествие той изреди липсващата справедливост, правата на невинните, изпратените в затвора депутати, журналисти, уволнените университетски преподаватели.
Вървяхме, защото сме против ФЕТО, защото сме против едноличен режим, вървяхме срещу терористичните организации “Ислямска държава” и ПКК, посочи още Кълъчдароглу.