Дълбоките различия между Берлин и Анкара се запазват

“Двустранните разговори показаха, че имаме дълбоки разногласия”, каза германският канцлер Ангела Меркел след приключването на двудневната среща на върха на Г-20 в Хамбург, 7-8 юли.

Меркел обаче изтъкна приноса на Турция на срещата на Г-20.
“Искам да кажа, че Турция и лично Ердоган взимаха активно участие в хода на цялата среща. Оценихме усилията, които Турция полага по въпроса за бежанците, миграцията”, каза тя, предаде ТАСС.

На среща, проведена в навечерието на форума в Хамбург, канцлерът Ангела Меркел обсъди с турския президент Реджеп Тайип Ердоган „спорните“ аспекти на отношенията между двете страни, съобщи Die Welt. Двамата лидери са разговаряли за „продължаващата подкрепа за споразумението за бежанците между ЕС и Турция, както и текущите спорни аспекти на турско-германските отношения“, поясни правителственият говорител на Берлин.

По въпроса за арестите в Турция и турската военновъздушна база Инджирлик различията между двете страни остават, посочва турският новинарски сайт Сон дакика.

Междувременно Белият дом съобщи, че турският държавен глава Ердоган е провел кратък непредвиден разговор по време на срещата на върха на Г-20 в Хамбург, с американския президент Доналд Тръмп. Двамата лидери са обсъдили ситуацията в Сирия.

Да се справи Меркел с Ердоган може да се окаже по-голямо предизвикателство, пише “Политико”. Отношенията на Меркел с турския президент се влошават от миналото лято, когато германският парламент разгневи Анкара, като прие резолюция, определяща избиването на арменци от османските турци през 1915 г. като геноцид, припомня изданието.

Напрежението се повиши още повече през март, след като Берлин спря няколко митинга в Германия в подкрепа на конституционен референдум, целящ да увеличи правомощията на Ердоган. В Германия живеят около 3 милиона етнически турци, почти половината от които имат право да гласуват в Турция, а Ердоган ги смята за свой електорат. Той реагира гневно на забраната, като обвини Берлин в “нацистки практики”. Турция също така спря посещения на германски депутати в нейната военновъздушна база “Инджирлик”, използвана от германските войски за борбата с ИДИЛ.

През юни Анкара отправи официално искане да бъде позволено на Ердоган да направи обръщение към турските граждани в кулоарите на форума в Хамбург и това беше възприето от Берлин като още една провокация. Искането бързо беше отхвърлено, но служители се тревожат, че турският президент може все пак да организира среща в турско консулство в Германия, където Берлин няма юрисдикция.