Путин, Меркел и Макрон обсъдиха пътищата за решаване на ситуацията в Украйна

Президентите на Русия и Франция и канцлерът на Германия разговаряха на работна закуска в рамките на срещата на Г-20, предава ТАСС.

По думите на прессекретаря на руския президент Димитрий Песков, лидерите Владимир Путин, Ангела Меркел и Еманюел Макрон са констатирали, че изпълнението на Минските споразумения буксува. Лидерите са отбелязали сериозното изоставане в изпълнението на споразуменията, но имат разбиране за това какво е необходимо, за да се подготви дневния ред на телефонен разговор във формат Нормандска четворка и да предприемат ефективни мерки, които ще доведат до реално прекратяване на огъня в Донбас и изтеглянето на въоръжението. “В тази връзка, има пълно сътрудничество, пълното съгласие на страните” – заключи Песков.

Темата “Украйна” бе обсъдена и в разговор между президента Владимир Путин и американския държавен глава Доналд Тръмп в петък.

Изпълнението на Минските споразумения ще бъде обсъдено и с новоназначения от САЩ специален представител за Украйна Кърт Волкър, бивш американски посланик, който се очаква скоро да посети Москва.