Министърът на външните работи инициира разглеждане на договора за приятелство с Македония

Документът е постъпил в секретното деловодство на Народното събрание на 3 юли и народните представители могат да се запознаят с него.

Това посочват от ПП ГЕРБ в отговор на писмото до премиера Бойко Борисов от председателя на БСП Корнелия Нинова, която твърди, че не може да се запознае с клаузите на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония.

Договорът е достигнал финален етап и членовете на Комисиятапо външна политика са изслушали министъра на външните работи за достигнатия етап на договаряне към 5 юли, уточняват още от ГЕРБ.

Фактически такъв договор се обсъжда от 2008 година, когато е подписан Меморандум за сътрудничество между двете държави по въпросите на европейската интеграция. Всички правителства и външни министри от 2008 г. досега са работили по въпроса, се посочва в позицията на партията. В нея се казва, че предстои последният, 12-и кръг преговори, като се очаква финализиране на текстовете. С финалния вариант на договора парламентът ще бъде запознат след приключване на преговорите, на заседание на Комисията по външна политика.

Според министър Захариева след 11 кръга от преговори, македонските и българските власти ще намерят време за финал в рамките на една сутрин – на 2 август преди обед в Скопие, тъй като следобедът на премиера Зоран Заев е зает с конференция в съседна Черна гора.

Премиерът Бойко Борисов също изрази надежда, че договор ще има, а впоследствие България ще подкрепи членското на Македония в НАТО.

В интерес на България е Република Македония да бъде стабилна, единна и независима държава с ясна евроатлантическа перспектива, което минава през сближаването на двете страни и отказ от антибългарската реторика, продължаваща през последните десетилетия, заяви министър-председателят.

Документът ще бъде подписан на официалните езици на двете страни.

В непрозрачност бе обвинен и македонският премиер Зоран Заев. Опозцията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че на обществото са известни само контурите, споменати от Заев, “а това са триене в учебниците и съгласието, че Македония и България имат обща история”. Тези дилеми, които произлизат от непрозрачността на Заев, разтревожиха македонския народ, включително и членовете на ОМО Илинден, които реагираха остро, защото бяха забравени и игнорирани, коментира преди дни Зоран Илиоски, член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ, цитиран от агенция МИА.