Лидерите на Г-20 стигнаха до съгласие по въпросите на търговията и борбата срещу тероризма

Страните обаче остават на различни позиции по отношение на изменението на климата, след решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение.

Вчера бе съобщено, че световните лидери са изолирали американския президент Доналд Тръмп заради неговата скептична позиция за климата.

Безизходицата за сключване на комюнике е преодоляна, съобщи днес BBC. Според представител на ЕС текстът признава оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, но не подкопава ангажимента на останалите страни към борбата с глобалното затопляне.

В търговски аспект, страните от Г-20 ще се ангажират да се борят срещу протекционизма, но също така ще позволят “легитимни” мерки за защита на техните пазари, съобщи източник от ЕС пред АФП, цитирана от БГНЕС. Резултатът представлява компромис с Тръмп, който иска да направи повече, за да защити местните компании от чуждестранна конкуренция, чрез политиката си “Америка на първо място”.

В петък лидерите успяха да постигнат съгласие по редица аспекти на борбата срещу тероризма. В съвместно изявление по този въпрос, те подчертаха готовността да обединят усилията си в борбата срещу финансирането на ислямистките групировки като “Ислямска държава” и “Ал Кайда”.

В рамките на форума се проведоха редица срещи между отделните лидери. Руският президент Владимир Путин разговаря с американския си колега Доналд Тръмп и с турския държавен глава Реджеп Ердоган. Путин се срещна и с френския си колега Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Меркел разговаря и с президента на САЩ Доналд Тръмп, който я похвали за “фантастичната работа” при организацията на срещата на върха на Г-20 в Хамбург. По данни на полицията, в демонстрациите са се включили около 12 хиляди души.

Лидерът на САЩ изненада с оптимизма си по отношение на планираната визита в Лондон. На среща с британския премиер Тереза Мей в рамките на заседанието на върха на Г-20 в Хамбург, той заяви, че ще има “големи разговори” на Острова.

Лидерите на Г-20 ще завършат двудневната си среща в Хамбург днес с обсъждането на въпроси, свързани с устойчивото развитие и помощта за Африка, както и проблема с цифровата икономика и безработицата.

След приключване на разговорите, германският канцлер Ангела Меркел ще обяви на пресконференция резултатите от срещата на върха.