Вашингтон и Москва постигнаха споразумение за примирие в Югозападна Сирия

Снимка: ТАСС

Споразумението ще влезе в сила в неделя. То беше постигнато на среща между американския президент Доналд Тръмп и държавния глава на Русия Владимир Путин, предадоха световните агенции.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че в перспектива сътрудничеството между САЩ и Русия може да се разпространи и върху други райони на Сирия.

Тръмп и Путин се срещнаха за първи път в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Хамбург в петък, 7 юли. Досега двамата бяха разговаряли само по телефона. Срещата им продължи над два часа – доста повече от предвидените 35 минути, отбелязват ТАСС и Ройтерс.

„Една от причините да продължи толкова дълго е, че след като се срещнаха и доста бързо се опознаха, имаше толкова много неща, които да се обсъдят. Имаше такова ниво на ангажираност и обмен на мнения, че никой от двамата не искаше да спира”, обясни Рекс Тилърсън пред журналисти.

По думите на руския външен министър Сергей Лавров, срещата е била “много продължителна и много конкретна”. “Имам усещането, че президентите – и руският, и американският – се ръководят от интересите на своите страни”, констатира Лавров, цитиран от ТАСС. Лавров посочи, че Путин и Тръмп са обсъдили “в конкретен и делови стил” Сирия, Украйна, Северна Корея и кибернетичната сигурност. Двете страни ще създадат съвместна работна група по информационна сигурност.

Двете страни са останали на различни позиции за Северна Корея. Тилърсън отбеляза, че САЩ и
Русия ще продължат разговорите по въпроса как да бъде неутрализирана заплахата от ядрената и ракетната програма на КНДР.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че за него е чест да се срещне за първи път с руския си колега Владимир Путин.

“Путин и аз обсъдихме различни неща и според мен това мина добре”, каза пред репортери Тръмп. “Имахме много, много добри разговори. “Ще разговаряме и сега и очевидно това ще продължи. Очакваме да се случат много хубави неща за Русия, за Съединените щати и за всички заинтересовани.” – каза още Тръмп и се обърна към Путин с думите: “Чест е да съм с вас”, предаде Ройтерс.

Самият Путин определи срещата като “продължителна беседа”.

Руският президент припомни, че досега на няколко пъти е разговарял по телефона с американския си колега по “много важни въпроси на двустранния и международния дневен ред”, но допълни, че “телефонните разговори никога не са достатъчни” за решаването на важни въпроси и затова са необходими лични срещи. Владимир Путин също изрази задоволство от възможността да се запознае лично с президента на САЩ и изрази надежда за постигането на положителен резултат от срещата.

По повод постигнатото между САЩ и Русия споразумение за създаване на зона на деескалация в Югозападна Сирия говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик коментира: “Предстои да проучим подробно обявеното споразумение, но ще приветстваме всяка договореност, която води до подобряване на условията за сирийския народ и придава положителна динамика преди женевските преговори”.